divendres, 25 de juliol del 2014

Gaza

Aquest és un blog que voldria ser de ficció literària. Malgrat això, aquesta vegada sento la necessitat d’escapar de les meves pròpies propostes i tocar de peus a terra, perquè no hi ha prou paraules per descriure l’atrocitat i l’absurd de les accions d’Israel sobre la franja de Gaza ni versió literària que pugui embellir un festí de sang i fetge com aquest.

No deixo de tenir present que és una guerra i que les guerres depenen d’interessos estratègics i econòmics,  locals però sobretot globals, no solament difícils de dominar, sinó sovint complicats d’entendre i encara més de resoldre. No deixo de tenir present que les guerres són violentes per definició. Tampoc puc passar per alt que és una guerra en què, avui per avui, un bàndol té una superioritat militar absoluta i l’altre no té res més que runes.

No es tracta de ser ingenus i pensar que els palestins mai han llançat res més que pedres, ni de demanar als israelians de forma simplista que no oblidin el seu propi passat, com si el record de l’infame holocaust els hagués de fer pacifistes. És una convivència històricament difícil, i si té una solució, també serà difícil.

Però sobre el terreny la desproporció de víctimes civils entre un bàndol i l’altre és brutal. Israel ha llançat bombes sobre vivendes, escoles i hospitals, a banda d’impedir el subministrament dels aliments bàsics i l’atenció sanitària bàsica i el treball de la premsa. Tot això sobre una població que ja vivia sota una ocupació amb condicions duríssimes i bombardejada en altres ocasions; un cúmul de circumstàncies que només pot fer pensar que l’objectiu és esborrar del mapa una població civil sencera.

I tot això amb el consentiment indigne dels parlaments occidentals, incapaços de gestionar la pròpia responsabilitat en un conflicte que se’ls escapa històricament.


Potser hauríem d’assumir la part de responsabilitat que ens toca com a persones primer i com a ciutadans occidentals després, i pressionar políticament tant com puguem perquè Europa i Amèrica no mirin cap a una altra banda mentre a la franja de Gaza, qualsevol nen palestí que té més de sis anys està essent víctima, per tercera vegada, d’un atac militar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris en aquest blog estaran sotmesos a moderació.