divendres, 1 de maig del 2015

"El teu fill que t'admira"


 Així comença "El teu fill que t'admira", el relat que ha rebut el Primer premi del VII Concurs Literari de Castellbisbal, el passat 26 d'abril.


Que a les aigües fosques del profund llac Rogèlia s'hi podria fer desaparèixer qualsevol cosa, fins i tot el seu cotxe, va ser una idea que va creuar fugaç pel seu firmament intern. Recolzat al capó, en Jan comparava la postal malmesa del llac negre que sostenia amb el paisatge que tenia al davant, mentre pensava que no era amagar res el que volia, sinó descobrir allò que algú altre havia amagat abans. Aquest era el motiu del seu viatge precipitat a la zona muntanyosa del nord de Sant Barbeny. Li va semblar que havia anat al lloc adequat, perquè les dues imatges eren gairebé idèntiques. 


L'aigua gèlida formava un mirall tant precís que en Jan podia distingir en la seva superfície les famílies de l'altra costat del llac traginant dins de casa, a través de les finestres reflectides, com qui es delecta en un espectacle d'ombres xineses capgirades. No era el moviment de l'aigua el que ataronjava la llum i feia tremolar el seu reflex, eren les llars de foc cremant fusta d'hivern. La imatge invertida de les muntanyes amb neu perenne darrera les cases arribava fins als seus peus, a pocs metres de l'aigua, absolutament immòbil. Va pensar que tots dos llacs, el de la postal i el de veritat, eren igualment irreals.

La postal havia aparegut tres dies enrere a l'estudi abandonat de la mare, sota un munt de llibres polsegosos amuntegats a la lleixa de més amunt, on ella l'hauria amagada, qui sap si hores o anys abans de morir. En Jan sabia que ningú més havia entrat en aquell despatx tancat amb pany i clau els últims mesos, després que la mare s'hagués desplomat sobtadament sobre el seu escriptori. La Lina havia mort d'un atac de cor mentre revisava les últimes correccions que li havia enviat el seu editor, tota sola, com solia estar sempre.
--> Continúa llegint aqui