dijous, 13 de novembre del 2014

Planeta hipotecat

Quan l’Àlex va seure a la cadira, tot de persones vestides de verd omplien la pantalla de la televisió. No podia sentir el que deien a les notícies de la tele del barri, perquè el bar era ple i el soroll de la cafetera, de platets, culleretes i tasses de cafè, i les converses en veu molt alta l'hi impedien. Va observar com aquella gent amb samarretes verdes es plantaven al mig del carrer, davant d’una porta que li resultava familiar, i s’enfrontaven a unes altres persones amb vestit jaqueta i carpetes i papers a les mans, que anaven acompanyades de policies. Darrera dels “verds” hi havia una dona que plorava i dos nens de la seva edat, més o menys, amb cara d’espant.
Va sentir perfectament el seu pare com deia:
hòstia puta! —de la barra estant—, i amb el dit assenyalava la pantalla. La majoria de la gent del bar, veïns del barri, es van girar en aquella direcció.

S’hi va fixar més i també li va sortir, igual que al pare, aquella expressió: —hòstia puta! —que en la seva boca resultava dissonant. —Ei papa! Que és el Javi! El Javi surt a la tele!—. “Es clar que em sonava la porta” —va pensar—, “si és casa seva”... —tío! Què fort! El Javi a les notícies... ha ha! què cabrón, ja veuràs demà al cole.
Es va girar cap al pare just en el moment que aquest li deia: —te quedas en la barra y no te mueves hasta que yo vuelva! —mentre corria cap a la porta, com gairebé tots els altres.
Els va veure córrer carrer avall com si els hi anés la vida.
Aleshores va pensar que potser no era molt bona notícia que el seu amic sortís a la tele i va pujar el volum per sentir què en deien. Van parlar de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la PAH, i del desnonament d’una veïna. L’Àlex no sabia què era la PAH, però si que coneixia la paraula desnonament, perquè a l’escola els n’havien parlat. Es veu que era força habitual al barri. Li va costar una mica arribar a la conclusió que estaven desnonant el seu amic. Va quedar corprès, i el seu cervell avançava més ràpid del que li bategava el cor.
—I ara...on anirà el Javi? I si no ve al cole demà? I si no el torno a veure?— va passar-li pel cap la imatge dels vagabunds dormint al caixer de la cantonada—. No passarà la nit al caixer, oi? No pot ser que es quedi al carrer, no pot ser! si la seva mare treballa netejant el cole, com és que no té diners? I el seu pare... el seu pare potser esta al paro, com havia estat el papa fins que va trobar feina d’encarregat del bar.
El seu cap seguia barrinant: —“si tot sovint ens amaguem per jugar al portal del bloc de pisos nous, tots buits, saltant la tanca per fugir de la teva germana petita, Javi, que sempre vol estar amb nosaltres, segur que us poden posar allà no? I per què has de marxar de casa?”.
De sobte l’Àlex va veure aparèixer a la televisió més gent que no anaven de verd. La camisa blanca de cambrer del seu pare es distingia molt bé. Escridassaven la policia i els homes amb vestit, i semblava que els feien marxar, empenyenent-los sense tocar-los, només amb els crits. Va sentir com cridaven: —Si se puede! Si se puede! Si se puede!.
Amb la boca tancada i sense emetre cap soroll ell també recitava el sisepuede.
Una barreja de por i alegria el va envair quan va veure la gent pujar pel carrer, de tornada al bar. Els veïns van portar el Javi i la seva germana, profundament espantats per la situació que acabaven viure, mentre els membres de la PAH i la mare s’havien quedat custodiant casa seva. L’Àlex va anar a rebre el seu amic amb una abraçada tant impulsiva que el va desequilibrar.
–Ei tío! T’he vist per la tele què fort! Tu arribaràs lluny col·lega, t’ho dic jo... —i tot seguit va afegir: —anem a pintar unes samarretes verdes? Demà aniré al cole vestit així, fliparan, col·lega, ja veuràs...