dimecres, 8 d’octubre del 2014

Planeta epidemia

En Fidel va obrir l’ordinador per llegir els diaris digitals, com feia cada dia a trenc d’alba, abans d’anar cap a l’ hôpital. No es va sorprendre gaire de la notícia que va trobar a primera plana de tots els mitjans: el primer cas de contagi d’ebola havia arribat a Europa. A les seves capçaleres, tots destacaven que una treballadora d’un centre hospitalari havia donat positiu en les anàlisis, després d’haver tingut cura de dos missioners morts pel virus ebola. La tragèdia que feia mesos trencava els pobles negres del sud se sentia més a prop que mai al mal anomenat vell continent. Les alarmes s’havien disparat alterant la quotidianitat del nord cadacopmenysblanc però encara hipnotitzat pel miratge de la civilització occidental, on la vida havia oblidat feia temps la part fosca.

En Fidel recordava bé aquell hospital, que era prop d’on ell havia viscut fins que va decidir dedicar la seva vida a la gent pobra del continent africà. Havia passat molts anys convençut de la seva tasca i de la seva voluntat, però en aquest moment, i tal com evolucionava l’epidèmia al seu voltant, ja no estava segur de res. Li cremava a dins l’opinió que ell mateix havia expressat contra la conveniència del trasllat dels seus companys missioners, malgrat saber que hi havia hagut un contagi a l’altre costat del món. Sentia que la por podia vèncer-lo des de dins, i això el confonia profundament.

En Fidel es va aixecar, va recollir les eines, i xino-xano va dirigir-se a l’edifici que lluïa la paraula hôpital pintada en lletres vermelles a la façana. Pel camí es va trobar en Martin, el metge en cap del precari centre sanitari del poble, col·laborador local de les grans organitzacions mundials per a aquesta epidèmia. Una dotzena de nens van sortir corrents del no res per perseguir-los, esperant les rialles que vindrien quan Martin s’hagués posat l’equipament complet per atendre els afectats, adquirint l’aspecte d’un ésser vingut d’un altre món. 

En Fidel només portava bata, mascareta i guants, i el compromís que es reflectia als seus ulls clars. Havia estat acompanyant tothom qui ho havia necessitat: els malalts, els seus familiars, el personal sanitari.... També havia col·laborat amb l’hôpital en les seves sessions formatives per la regió, portant els missatges clau per la prevenció de l’epidèmia. I havia ajudat a donar el dinar als nens més petits, acollits a l’improvisat orfenat de la parròquia, que gestionaven les monges. 

Aquell matí va ser el primer a creuar la porta de l’hospital mentre sentia les escandaloses rialles dels nens i del Martin. Només entrar va sentir-se aclaparat pel silenci estrany de dins, i pel fet que no hi havia ningú a la sala d’espera, normalment plena. Es va dirigir inquiet a l’única habitació habilitada per les persones ingressades, i va observar les dues fileres de llits buits. Els pacients, majoritàriament moribunds, no hi eren. Va trigar encara uns segons a veure que al fons, una infermera encara amb la bata posada, jeia a terra, de bocaterrosa, aparentment sense vida. Descansava sobre un terre ple de bassals i regalims de líquids diversos que no va saber identificar. 

Per primera vegada va sentir-se incapaç de seguir essent testimoni impotent d'aquesta enèsima desgràcia, i es va agenollar vençut per la tristor i la desesperança.

Es va espantar quan va notar una mirada inesperada que es va creuar amb la seva. Era la mirada d'una criatura que estava ajaguda de costat, com si anés a dormir, a poc més d'un metre dels seus genolls. Una nena d’uns deu anys infectada pel virus, que havia arribat sola la nit abans i que no esperava res més que la mort. Tenia la mirada clara i neta de qui accepta el seu destí amb normalitat, sense recança, sense temor, sense dolor. En Fidel va tardar a reaccionar, superat per la situació. Es va atansar a la petita sense aixecar-se, i la va acomodar a la seva falda, com qui bressola un nadó. No ho va fer per compassió, ni per acompanyar-la. Ho va fer perquè ho necessitava. No va pensar en les conseqüències, perquè ja no li importaven. Ja no dubtava. 

En Martin s'ho va mirar des de la porta, intentant entendre. 

Aquest microrelat ha estat inspirat en la fotografia de Samuel Aranda per al NYTimes sobre l'ebola a Sierra Leona. Poso l'enllaç d'aquesta imatge difícil de mirar. http://www.samuelaranda.net/