dilluns, 25 de maig del 2015

Planeta surrealista

Diuen que per ser escriptor has de saber escoltar, captar les històries al vol quan passen pel teu voltant, mentre prens el cafè o mires d'esbrinar si la corbata blava és millor que la vermella per al sopar de diumenge. Com un caçador. Però de vegades no cal, perquè hi ha històries que vénen a buscar-te, que et troben i se t'ofereixen, i per ser contades no cal afegir res. Aquesta és una d'elles.

L'home s'ha assegut a la cadira recolzant els dos braços, tatuats de dalt a baix, sobre la taula. Abans d'obrir la boca ja he endevinat que ve d'un país de l'est d'Europa: ulls blau cel, cabell ros i aspecte rude. Si m'haguessin preguntat el seu ofici hauria dit fuster, o llenyataire, per la seva robustesa i joventut. Ha somrigut abans de donar-me el paper escrit. És diu Ivan i té un cognom acabat en -ovitcz. Bona intuïció, penso. Al paper hi diu: cal donar-li visita de control per d'aquí a tres mesos, i això és... agost! Ja hi som, em dic, segur que farà vacances i marxarà al seu país a veure la família. Li comento. 

- No sé si vacances agost, empresa encara no sap quan faré vacances.

Vaig per posar-li data per setembre, li demano si el dia 13 ja hi serà, i em diu que l'any anterior va tornar després del pont de la diada, però que aquest any potser no. Alço la vista i el miro mentre espero que precisi alguna cosa més per poder acabar la feina.

L'Ivan diu que aquest any no sap com anirà, perquè el seu país està en “guera”, té moltes “gueres”, insisteix en la paraula sense perdre el somriure, no sé per què. Deu tenir ganes de xerrar, i m'explica que ha parlat amb la seva dona per telèfon fa pocs dies. Li ha dit que estan reclutant molts soldats a totes les ciutats, que ja s'han endut alguns familiars, i que no hi vagi. De manera que no sap si farà vacances més aviat o més tard, si anirà a veure'ls o no. He parlat amb ella, remarca altre cop. I afegeix, com que hi ha tantes “gueres”. És una situació tant estranya... per l'Ivan la guerra és quelcom quotidià que condiciona la seva vida fins i tot a milers de quilòmetres del front. Es veu obligat a conviure-hi. Per mi és tant excepcional que només pensar-hi m'horroritza. El miro, tant tranquil, i penso en la seva valentia: emigrant i sol, lluita per aconseguir una vida millor, i quan tot rutlla, una guerra de tantes li impedeix tornar a veure la seva família i posa en risc tot el que ha aconseguit amb el seu sacrifici. Li importa poc la visita, naturalment. Tot plegat és una mica surrealista. Al final li dic que podrà canviar la cita per endavant sense problema si no pot venir, que només ha de telefonar i ja està. Després penso que ha estat una suggerència ridícula.

Li he donat voltes tot el dia, crec que ha volgut dir que ja sap que si viatja al seu país no podrà tornar mai, perquè el reclutaran i morirà al front, però que hi anirà igualment. A veure la seva dona.