diumenge, 8 de novembre del 2015

Planeta sense memòria

Avui fa un fred remullat, un fred que xopa aquests ossos vells i ens recorda amb avarícia que ningú té memòria per al nostre dolor. He esperat tant de temps en aquesta negror implacable que ja no sóc capaç de sentir passar els dies; vint-i-quatre hores o cent anys, on és la diferència?

Aquí no estic sol, sé qui són els que m'acompanyen però ja no tenim res a dir-nos perquè hem perdut l'esperança de veure la llum una altra vegada, i ara sempre plana sobre nosaltres aquest silenci buit.
Al principi creiem que vindrien a buscar-nos: mares, xicotes, germans, veïns... ara preferim pensar que tots són morts, perquè el seu oblit seria com una segona captivitat. I el pitjor de tot és aquest sentiment d'absència permanent que corroeix el poc que queda de nosaltres. Seguim resistint-nos a desaparèixer del tot amb la força de la voluntat i de la memòria, encara que la degeneració és imparable, pols a la pols, fins que no quedarà res per trobar. I serà ben aviat, ben aviat ens engolirà aquesta terra humida que fa temps que acarona la nostra derrota.
Per què no venen a rescatar-nos?
No és un lloc fàcil de trobar, això és cert. Abans d'aquella nit jo no hi havia estat mai en aquest camí que no porta enlloc més que a les coves abandonades. Vam caminar una bona estona i després ens van donar les pales, maleïdes pales, si les haguéssim fet servir per esberlar el cap dels soldats i no per cavar, potser algú de nosaltres hauria pogut fugir i hauria pogut contar que som aquí. Perquè som aquí. Serem aquí per sempre més encara que el temps esborri el nostre rastre perquè estem atrapats en la història. Som convictes de la memòria i només descansarem en pau definitivament en companyia dels nostres. Una mentida no dura sempre, però potser nosaltres ja no ho veurem.
Els pares fa temps que hauran mort i els fills que no van ser no podran recordar-nos, però potser els germans i els nebots i els seus fills i els seus néts, els cosins que també cerquen algú perdut, segrestat de la memòria, finalment podran tenir un lloc per posar el ram de flors llargament conservat en aigua. És la nostra última il·lusió, l'únic que ens queda per apaivagar el dolor de la injustícia d'una vida, de moltes vides, escapçades massa aviat. Escapçades en el record, que amb la mort ja hi comptàvem, però amb l'oblit és més difícil dialogar perquè ens defuig i ens ignora i així ens venç una vegada i una altra. Cridem i cridem però cridar ja no porta enlloc perquè no queda ningú que ens escolti. Cridem endins només, sense projectar aquesta veu que ja no tenim si no hi ha ningú a l'altra banda. Seria agradable sentir alguna cosa que trenqui aquest silenci erm, fruit de la desesperació.
Perquè no vénen a rescatar-nos?